måndag, augusti 16, 2021

Människovärde? Så jobbar vi inte här

Välkommen till FrustrationsBloggen

Idag har jag varit otroligt frustrerad på jobbet. Vi förväntas göra underverk, jobba på tid som inte finns och jobba gratis.

Och jag är frustrerad över hur människovärdet har devalverats de senaste åren.

I Kabul är människor så desperata att de försöker klänga sig fast på flygplan på väg att lyfta för att lämna landet. Läget har i Afghanistan har varit fruktansvärt länge men fram till för bara en månad sedan utvisade vi fortfarande människor till landet. Människor som blivit demoniserade och så otroligt illa behandlad av riksdag, regering och myndigheter (ovetenskapliga åldersbedömningar, omöjlig gymnasielag, prat om skäggbarn, you name it). En vecka innan dess hade Afghanistans regering meddelat att de till följd av talibanernas ökade terror och coronaläget inte längre kunde ta emot utvisade från Sverige och andra länder i Europa. Då krävde moderaterna att utvisningarna skulle verkställas till varje pris samt att biståndet skulle stoppas. Inte för att talibanerna kunde ta pengarna utan för att landet i ett krisläge inte tog emot utvisade medborgare.

I början av augusti, när talibanerna började avancera skrev Maria M Stenergard, Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för moderaterna följande.


Sverige har tagit enormt ansvar för människor på flykt. Det ska vi vara stolta över.

Men vi brottas med enorma integrationsproblem. Inte minst barn och kvinnor far illa. Många får inte chansen att verkligen växa utifrån sin fulla potential. Det kan vi inte vara stolta över.


Behovet i världen är enormt och vi riskerar en ny flyktingvåg från Afghanistan. Vi ska hjälp, men vi ska hjälp på riktigt. Inte välkomna så många som möjligt till ett livslångt utanförskap. Det är inte humant. Nu är daga för andra länder att kliva fram.

Det är alltså bättre att människor dör i Afghanistan än att de kommer till Sverige och inte integreras men mest av allt är det Sverige och svenskar det är synd om när människor i världen flyr för sina liv.

I samma veva tweetade Lars Beckman, riksdagsman för M följande.


Skulle det underlätta försvaret av Afghanistan mot talibanerna om 9000 unga män var i hemlandet istället för i Sverige? För egen del gjorde jag 15 månaders militärtjänst för att lära mig försvar vårt fina land.

Insinuerandet och hundvisslandet fåt det att vända sig i magen på mig.

För bara några minuter sedan meddelade Frankrikes president Macron att Europa minsann ska ta i med hårdhandskarna för att se till att stoppa de människor som nu flyr för sina liv.

Det är här vi är nu. Asylrätten är helt satt ur spel. De mänskliga rättigheterna kan vi bara glömma. men schhh, säg inte så, då är man godhetsknarkare, alarmist, naiv. Jag måste väl förstå att ett land där en skola som inte längre finns kan få 25 miljoner skattekronor inte kan kasta pengar i sjön på något så dumt som människoliv? Hör jag inte hur absurt det låter?

Skäms ta mig fan.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte annat än ställa mig bakom det du skriver.
/Marianne

Elisabeth sa...

Det är verkligen frustrerande med hur alltför många (både politiker och andra) i Sverige resonerar. Precis som du skriver borde de skämmas!

mossfolk sa...

Amen!

Bloggblad sa...

Mitt hjärta blöder - värre nu när jag känner många som flytt hit och levt med utvisningshot, och många som rest tillbaka. Några frivilligt eftersom de inte mådde bra här.
Men jag har inte några lösningar mer än att jag håller på humanitet.

Anni sa...

Jag går runt och är förbannad. Människans enda möjlighet att alls överleva på planeten är genom att samarbeta med varandra - inte genom att vara egoister!

Annis sa...

Ja, det är helt tydligt; det där begriper du inte 🙃
Man måste förstå att en skola som inte finns behöver få sina 25 miljoner!

Jag är för övrigt lika naiv som du! 💚

Vonkis sa...

Marianne
❤️

Elisabeth
Det är så mycket trångsynthet och oförstånd som visar sig så jag skäms om inte annat å deras vägnar.

mossfolk
❤️

Bloggblad
Det ät verkligen en skam som Sverige får bära hur de afghanska flyktingarna behandlats under dessa år.
Lite humanitet skulle lösa ganska mycket.

Anni
Precis så. Att bara se till sitt eget lilla här och nu är så otroligt kortsiktigt och inte det minsta hållbart.

Vonkis sa...

Annis
Precis, hur ska den där skolan annars klara sig, om den inte kan få pengar trots att den inte finns?