måndag, september 14, 2020

Den hundrasjuttiosjätte dagen: Funderingar

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag etthundrasjuttiosex i isolering. Ni vet den där ersättningen som ska gå ut till personer i riskgrupp som inte kan arbeta, den på hela 804 kronor om dagen före skatt? Den kan man bara öka för perioden 1 juli till 30 september. De som behövde vara hemma före under våren och försommaren  får ingen ersättning för de dagarna. Och sjukskriven kan man inte heller vara för Försäkringskassan bedömer arbetsförmåga. Vad som händer med ersättningen efter 30 september är det ingen som vet. Kanske förlängs den, kanske inte. Vad ska de som inte kan gå till jobbet leva på då?

Den borttagna karensdagen, som de facto inte alls är borttagen (man måste fortfarande sjukskriva sig och sedan ansöka hos Försäkringskassan att få ersättning för den/de dagarna, hej dubbelarbete) har blivit förlängt till 31 december men det är tyst om ersättningen för riskgrupper.

Men hej, det är ju hela två veckor kvar fram till 30 september, vem behöver ha koll på sin ekonom så långt i förväg...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inte varfö4 inte arbetsgivaren betalar, och sedan får ansöka för sina kostnader både när det gäller karensdag OCH gör de i riskgrupper.
Marianne

Bloggblad sa...

Men fy, så jobbigt! Eftersom pensionen kommer punktligt vare sig jag är isolerad eller partajar med andra pangschisar, har jag inte haft koll på den sortens problem. Det är ju inte läge att du ger dig ut och demonstrerar eller binder fast dig i dörren till försäkringskassan...

Hoppas hoppas att det löser sig, eller att smittan avtar ännu mer väldigt snabbt.

Anni sa...

Undrar vem det är som tänkt ut allt det självklara och lättfattliga? Jag förstår att man inte ska kunna fuska till sig bidrag, men det borde myndigheterna kunna kontrollera på andra sätt. Hoppas verkligen att du snart kan röra dig bland folk igen <3

Vonkis sa...

Marianne
Det blir ju lite dubbelarbete det med men dog borde processen gå att förenkla.

Bloggblad
Ovisshet är inte min bästa följeslagare men det är väl bara att gilla läget så länge. Och börja göra en matbudget.

Jag får kanske göra som så många andra och protestera digitalt. Bjuda in fk till ett zoom-möte och går med plakat framför kameran.

Anni
Vem det än var så tänkte hen inte längre än näsan räcker. Bäst vore väl att helt avskaffa karensdagen, på riktigt.

Annis sa...

Det är dessutom lurendrejeri att kalla det för att karensdagen är borttagen. Även om man får pengar från försäkringskassan så är det en fast summa och lika för alla. I min värld betyder det att jag får tillbaka knappt hälften av det avdragna. Lyxproblem, jag vet! Men lurendrejeri är det iallafall!

Vonkis sa...

Annis
Visst är det bluff och båg det där med karensdagen, det håller jag med dig om.

Anonym sa...

Ja framförhållning är ju onödigt 😏😒