onsdag, december 02, 2020

Den tvåhundrafemtiofemte dagen: Min överman

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag tvåhundrafemtiofem i isolering. Jag kan för mitt liv inte förstå att det ska vara så stört omöjligt för mig att få till mammas goda smörkräm. Jag har bakat rulltårtor och biskvier med den ömma modern mer än en gång och sett hur hon gör. I lördags bakade jag nötkakor och det ska vara äggvita i dem och då passade jag på att göra smörkrämen (som det ska vara äggula i) och det gick bra. Därför var planen att smörkrämen fick stå i en burk men lock i kylskåpet till idag när jag får handlat och så skulle jag göra en chokladrulltårta med apelsinsmörkräm i. 

Sagt och gjort. Varorna levereras, smörkrämen har fått stå framme en dryg timme för att bli lite varm, jag river ner apelsincest och lite saft och rör om och tycker att smörkrämen blir lite grynig. När sockerkakan till rulltårtan är gjord och smörkrämen ska bredas ut har den även blivit lite vattning. Det är som att den har skurit sig. Jag gör ändå klar rulltårtan men ni ser ju på bilden hur bedrövlig den ser ut.

Jag menar, jämför styggelsen längst upp i inlägget med den här som den ömma modern och jag gjorde sommaren 2013. Det är samma recept på både sockerkaka och smörkräm. Blir på riktigt på dåligt humör. Nu ligger den i alla fall i frysen och eventuellt skär jag en bit imorgon för att se hur den ser ut och för att smaka på den men den kan lika gärna hamna direkt i soporna.

Rövsmörkräm!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan ev vara att du hade i lite saft, att det inte gick in i smöret som gör att den blev vattnig.
Några ggr har jag gjort lite för stor sats, så det blivit över och hamnat i kylskåpet. Det har gått att använda efter fler dagar än du haft den kylskåpet.
Tror att det inte påverkar smaken.
/ Den ömma modern

Bloggblad sa...

Är inte just apelsin eller citron något som kan få det att skära sig? Jag gör som det står i Vår kokbok (från 1969) och det har alltid lyckats. Fast jag har inte i apelsin.

Vonkis sa...

Den ömma modern
VI har ju haft i olika vätskor i smörkrämen tidigare. Nej, jag tror att jag kanske lät äggblandningen stå och svalna för länge så den hann dela sig den här gången. Har smakat idag och den smakar ok men jag blir lite småsur när jag ser hur den ser ut.

Bloggblad
Jag gör en smörkräm där man först ska värma vatten, socker, potatismjöl och äggula, det är där jag tror det blir något knas. Tidigare har jag nog inte låtit äggblandningen svalna ordentligt och den här gången tror jag jag väntade för länge. Det är apelsin i smörkrämen i rulltårtan på den under bilden också.