torsdag, maj 26, 2016

Givande fortbildning

Välkommen till SkolBloggen

Det här läsåret har jag och några av mina kollegor gått en språkutvecklande utbildning (SoL) med utgångspunkt från Pauline Gibbons bok Stärk språket stärk lärandet. Det har varit sex väldigt givande träffar med två otroligt bra handledare. SoL har faktiskt gjort något som tyvärr är ovanligt då det gäller fortbildning, det har gjort att min undervisning har både utvecklats och förbättras.

Som jag skrev ovan är det inte alltid det blir så när en går en fortbildning. Många gånger händer ingenting alls. Så varför så mycket bra den här gången? Jag tror det eror på flera faktorer.

utbildningen var utspridd över hela året och mellan varje träff fick vi uppgifter att göra. Uppgifter som vi skulle dokumentera och skicka in till handledarna. Handledarna har haft tydliga krav på oss. Det har inte bara varit att dyka upp på träffarna. Dessutom tar boken inte bara upp teorier om hur vi lärare kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande. Den innehåller dessutom massor med konkreta arbetsuppgifter som en kan genomföra med sina elever. Sånt uppskattas.

Många gånger får en tyvärr läsa en bok som beskriver teorier och hur undervisningen bör se ut men sedan är det upp till läraren själv att konstruera uppgifter/lektioner utifrån dessa teorier, då blir det tyvärr inte så mycket gjort.

Har du inte redan läst Gibbons bok, gör det.


#Blogg100
80/100

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Härligt när man verkligen lär sig nåt! Jag minns två fortbildningar som gav mig en skjuts. Den ena i engelska och den andra i svenska - jag som trodde att jag redan då kunde så mycket svenska. Åh, vad lycklig jag var för den braiga kursen med flera kunniga lärare.

Vonkis sa...

Bloggblad
Det är verkligen en lycka. Synd bara att det sker så sällan. Jo, visst kan det kännas som en liten påfyllnad och påminnelse av kunskap en redan hade när en varit på utbildning men den där kicken saknas många gånger.