fredag, maj 14, 2021

Den fyrahundraartonde dagen: Ett foto i timmen fredag 14 maj 2021

Välkommen till IsoleringsBloggen

God morgon, det har blivit 14 maj och det är redan dags för maj månads andra Ett foto i timmen. Idag är det dessutom rumpans dag so you can be an ass all day long.

Kl. 07. Dagen börjar med att jag droppar lite i ena ögat som är väldigt tort. Eller, ja, i ärlighetens namn kommer det mesta utanför själva ögat, det är tur att de inte är dyra de här.

Kl. 08. Det är lite mer att ställa ut på balkongen nu än under förra fotodagen. Idag ska det bli perfekt väder för mina plantor som inte kunnat stå ute så mycket, varmt men molnigt.

Kl. 09. Kryddar den halvt tinade kycklingen som ska stekas och tas med till odlingslotten idag.

Kl. 10. Letar efter murbruksbaljor i lite olika varuhus, det verkar vara stor åtgång på dem.

Kl. 11. Öppnar kylskåpet för att plocka fram det som ska vara i matsäcken till lotten. Jag hade dock inte räknat med att örtsaltet skulle stå där inne.

Kl. 12. Har planterat om tre sorters tagetes, varje sort har en egen sorts kruka. De i de ljusa enkla fyrkantiga krukorna heter red cherry. Av någon anledning har fyra av dem dragit iväg något oherrans så egentligen skulle jag nog behöva sätta dem i djupare krukor så de kommer ner lite mer. Nåja, det får kanske bli imorgon.

Kl. 13. Kom på att jag skulle kolla runt för att se vad småsten kan tänkas kosta.

Kl. 14. Jag gillar handelsträdgårdar i vanliga fall men i rådande situation älskar jag dem eftersom det är en av ytterst få platser jag kan besöka. Suzan och jag är på jakt efter några perenner till rabatten.

Kl. 15. Det kom en störtskur när vi var framme vid lotten så det blev till att ta en snabb fika i bilen innan vi gav oss ut.

Kl. 16. Suzan är iväg för att köpa murarbaljor så jag gräver ner det vi köpt i rabatten. 1:an framför stockrosorna är en röd astible. 2.orna i hörnet är två sorters alunrot. 3:an var en ny bekantskap, en kungsnejlikrot. Längst bort till höger står 4:an som är en löjtnantshjärta. De två framför den, som är markerade med två kluttar, har jag för mig var kirgislökar. Det finns en hel del plats över i rabatten men jag har några rosenskäror och röd salvia hemma som ska sättas ut när vädret blir lite stabilare.

Kl. 17. Murbruksbaljorna och -hinkarna är på plats. Det är dock tur att våra tomat- och gurkplantor inte är stora nog att sättas ut riktigt än för baljorna behöver stå och vädra lite.

Kl. 18. Sista rycket innan det är dags att åka hem. Jag skär till kanten där den fjärde och sista odlingslådan ska stå.

Kl. 19. För andra efit-dagen i rad får vi njuta av en regnbåge när vi åker hem.

Kl. 20. Uppdaterar dagens inlägg.

Kl. 21. Avslutar dagen med att titta på Mash. Jag blir irriterad på sexismen minst en gång per avsnitt men fortsätter att titta ändå. Serien ger ändå någon slags avkoppling, man behöver inte anstränga sig så mycket för att hänga med och det kan vara väldigt skönt mellan varven. Andra som är med och fotar idag hittar du här.

14 kommentarer:

Micke sa...

Lite svalare här idag också, lite mulet också. Men jag sitter ju i en bil så spela roll :)

Svarade dig om bilen på sidan min.

Vonkis sa...

Micke
Fast nog är det skönare att inte behöva dra på ac:n för fullt och sitta och kisa när du kör :-)

De här lite svalare och molniga dagarna är mina favoritdagar, men jag ska ju inte vara i direkt solljus och svettas som en gnu så fort det blir lite varmt så...

Versch sa...

Jag kom på lite sent att det var EFIT så det får bli ett vanligt blogginlägg idag.
Så smidigt med ett litet växthus på balkongen, det passar ju bra där!
Själv vill jag ha ett som man kan sätta på pallkragen men det var tillfälligt slut.

Vonkis sa...

Versch
Det är väldigt smidigt med växthuset men jag skulle behöva knyta fast det på något vis, för det har redan blåst omkull två gånger den här våren.

Versch sa...

Hoppas du lyckas förankra det så det inte blåser omkull fler gånger.
Skönt att se att det inte bara är jag som snurrar till det ibland. Kryddan i kylen har jag inte lyckats med än, men däremot finns det så mycket annat som blir galet lite då och då. 😂👍🏻

Vonkis sa...

Versch
Ja ibland kan man verkligen undra hur (om) man tänkte.

Versch sa...

Så himla fint det blir på er odlingslott!
Tänk bara på att perennerna växer till sig ganska rejält under sommaren och kommer bli ännu större till nästa år. Blir de för stora kan man antingen flytta hela perennen eller dela upp den och flytta delar av den. 😊

Anonym sa...

Sjuk imponerad hur ni jobbar på på lotten. Tänkte också på att Löjtnatshjärta kan bli ganska stora efter några år.
Man kan begränsa lite genom att plantera i en vanlig plasthink, men skära bort botten. Då kan rötterna öka ut sig längre ner.
/Marianne

joakim sa...

Du har verkligen gröna fingrar :)

Bloggblad sa...

Det ska bli jättekul attfå se hur detgår! Äsch, min iPad känner visst inte av mellanslagen, du får läsa ändå.

Har du/ni tänkt igenom med färger, storlek på växterna? Jag gjorde misstaget förra sommaren med mina egensådda lavendel, att sätta dem ytterst och rosenskäran innanför. De senare blev STORA och gömde de små krakarna. I år ska jag tänka till, helst villjag ha perenner, men är jättedålig på vad de heter och hur de ska skötas. På plantskolor tycker jag alltid attperennerna ser så ämliga och eländiga ut.

Bloggblad sa...

P.s. På tredje försöket med squash har det kommit EN ynka grodd. Ranunkelrötterna, 7 st i påsen, verkar bara bli två ...

Annika sa...

Hej och tack för besöket
Kul att se din dag också, ni kämpar väl med er lott, det kommer bli jättefint :-)

Anni sa...

Hoppas det funkar med murarbaljorna, har förstått det som att de luktar starkt ganska länge? Tänkte på sådana till sonens balkong i fjol redan, men avstod när jag läste recensionerna.

Alunroten växer inte speciellt fort, så inte sjutton är det någon fara för trängsel där i alla fall.

Nu, vid datorn, kunde jag se länken du skickade. När jag försökte på mobilen hamnade jag hos flera unga kvinnor med plutande läppar. tänkte att det var nog inte dem du menade ;-) Gillar de klassiska stolarna på länken, men inte att de målat den fina böjträet. Fast det var i blått.

Vonkis sa...

Versch
Tack!
Jag försöker tänka på det, vill ju gärna smacka dit hur många blommor som helst men det går ju inte :-)

Marianne
Hm, det skulle kanske vara en idé att gräva upp den igen och sätta den i en hink. Ska fundera lite på det. Frågan är bara om vi kommer så pass långt ner i jorden, det är väldigt mycket grus en bit ner.

joakim
Nja, det är nog en hel del tur just nu. Oftast dör mina blommor och fröerna hag sått går det lite si och så med :-)

Bloggblad
jag förstår även utan mellanslag :-)

vi försöker hålla oss till gult, orange och rött med lite inslag av rosa/lila. Rosenskäran jag sått ska bli ljusgul :-)

Storlekarna är det lite svårare med. Nu skulle vi vilja ha några riktigt låga växter att sätta längst fram, kanske en frövisare, en brokfingerört eller en gullfingerört? Vi åkte till Billbäcks i Svärtinge, har bara hört bra omdömen om dem.

Kam det ha varit för kyligt för squashen och ranunkeln? Om det är så pass dålig utdelning på fröer och rötter man köper borde man väl kunna reklamera? Jag köpte några lökar från en webbshop. Två av dem verkar ha vaknat till liv än så länge.

Annika
Tackar, vi hoppas det och än så länge verkar det lovande i alla fall :-)

Anni
det luktade inte så farligt i växthuset när vi var där igen i söndags, men det känns kanske mer när det blir varmare igen. Växthuset är rätt gammalt och slitet så vi vill inte fylla upp med jord mot väggarna, trät längst kommer nog murkna då, och så är det ju all kirskål som växt där inne när de förra ägarna inte tog hand om stället förra året.

Skönt att alunroten är lite långsammare, då kan vi nog sätta lite lökar runt dem till hösten :-)

Ha ha ha! Men så märkligt att länken skickade dig till unga kvinnor med plutande läppar på mobilen! Det blev väldigt mycket blått på stolarna, även om färgen i sig var väldigt fin.