fredag, juli 16, 2021

Elefanten i rummet

Välkommen till KlimatBloggen

Idag har det bara varit runt 24 grader varmt och det har känts som en enorm lättnad efter de senaste dagarna då temperaturen legat runt och över 30. Uppenbarligen har de senaste dagarnas höga temperaturer tagit på mig för idag har jag sovit stora delar av dagen.

Under värmeböljan 2018 kan mer än 600 personer ha dött till följd av värmen. Att höga temperaturer är skadligt för hälsan är inget nytt, det är därför SMHI går ut med varningar när prognosen är att temperaturen kommer ligga över 27 grader tre dagar i rad eller mer eftersom man sett en 10 procentig ökad dödlighet under dessa förutsättningar i Sverige.

Hur illustreras då dessa varningar i media?

Så här såg det ut hos SVT Norrbotten 4 juli. I inslaget varnar man för ökad risk för skogsbränder och säger åt folk att komma ihåg solhatt och solskyddsfaktor när man är ute. Man borde inte vara ute i solen vid sådan höga temperaturer.

Aftonbladet 12 juli. Varmlarm, superhetta. Det är temperaturer som är är riskabel för hälsan men i artikeln står bara att man ska hålla sig i skuggan, dricka mycket och vädra på kvällen.

Varför illustreras dessa varningar med människor på stranden och människor som hoppar från badtorn? Varför inte bilder från ett äldreboende, gamla som dricker vatten, eller fläktar? Vilka andra hälsorisker skulle bildsättas på det här glättiga viset?

Hur ser ens beredskapen ut för de temperaturen vi kommer möta framöver? Hur länge kommer äldreboenden och hemtjänst kunna klara att hålla pensionärerna någorlunda svala med hjälp av vattenmelon och extra vatten? Våra hem är i första hand byggda för att klara kylan under vintern, inte värmen under framtida somrar. Behöver vi upprätta cooling centras för de som inte kunnat installera AC och de som inte har ett hem att söka skydd i? 

Kommer asfalten på våra vägar blöda när temperaturerna ökar? Hur klarar våra elledningar av hettan?

Men det här vil folk inte riktigt ta till sig, vi är några som har smått panik över det som händer med klimatet men de flesta fortsätter som om inget hänt. Flygresorna utomlands ökar igen nu när folk blivit vaccinerade. Man måste ju få unna sig, komma iväg och koppla av efter den jobbiga pandemin. Kanske lever man i villfarelsen att klimatförändringarna inte kommer drabba oss, utan andra platser i världen, platser långt bort.

Samtidigt i Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna.

I Tyskland har skyfall orsakat jordskred, översvämningar, döda och saknade människor.


Även Belgien har drabbats av svåra översvämningar, det finns bland annat filmer från Liège och Pepinster.

Det brinner på Samos i Grekland.
 
Det brinner i Ryssland.

Men det är så dystert att prata om. Måste jag förstöra stämningen? Du har tjugo nya paket från Wish att hämta ut, ny mobil, storbilds-tv och bil att köpa och några flygresor att boka. Fy för mig som försöker förstöra det roliga för dig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är viktiga frågor!!!
Den enda ”fördelen” att det kommer till Europa, är väl att människor kanske fattar att nu ÄR det allvar. Det går att blunda när det gäller Afrika, Asien och Amerika. Men Europa…
Vi larmarade redan på 60-talet som fältbiolog, men ingen reagerade.

Faderskapet hälsar så gott.
Kan ju vara oss som du måste vila från 😂
Dina Päron som tackar för fina och underbara dagar hos dig.

Vonkis sa...

Päronen
Nja, jag har sovit mitt på dagen både onsdag och torsdag men vaknat av att jag varit för varm och har även haft svårt att sova på nätterna, så jag tror det mest är värmen som påverkat mig :-)

När det brann så mycket i Sverige 2018 sa folk att de förstod klimatförändringarna, sedan gick det någon vecka och allt blev som vanligt igen. Tyvärr lär det väl bli likadant den här gången.

Versch sa...

Det kommer bli (och är) som med pandemin. Många blundar för det och tänker att ”det gäller inte mig och jag ska ha min frihet. Ingen ska komma och tala om vad jag ska göra eller hur jag ska leva.” Tyvärr är det den mentaliteten man ofta stöter på.
Jag har själv mycket att lära och förändra när det kommer till klimatförändringarna. Jag gör en del men långt ifrån allt som krävs. För mig är det nog just så som nämns ovan, nu när det kommit till Europa har det kommit så pass nära att det går att relatera till allt mer.

Vonkis sa...

Versch
jag tror du har rätt, det är alltid någon annan som ska ta ansvar och så länge inte alla andra gör det behöver inte jag heller, typ.

Anni sa...

Klimatförnekare, antivaxare och abortmotståndare - något säger mig att de flesta av dessa är samma personer. Intelligens är inte deras kännetecken direkt.

Vad gäller illustreringen av värmeböljan blir jag lika irriterad som du. Jag brukar också gnälla på att så fort det pratas om bröstcancer visas bröst, men inte sjutton ser man några snoppar när det handlar om prostatacancer? Nej, jag vill inte se snopparna, men jag vill inte heller att brösten visas upp. Alltför stor risk att halva befolkningen inte hör vad som sägs då.

Vonkis sa...

Anni
De allra flesta prickar nog av alla tre. Dock har det visat sig att en av mina närmsta vänner, som inte är klimatförnekare, inte vill vaccinera sig (av oklara anledningar). Hur hen ställer sig till abort vet jag faktiskt inte.

Håller med dig om bilderna kring bröst- och prostatacancer. Det är nog en hel del som inte vet att bröstcancer drabbar både kvinnor och män, så varför det alltid är kvinnobröst som ska fläkas upp förstår jag inte.