måndag, juli 26, 2021

Fjärilsjakt

Välkommen till FjärilsBloggen

Kroppen värker inte lika mycket idag men den är seg och trött, med andra ord är jag seg och trött. Tur då att det inte är speciellt ansträngande att gå på fjärilsjakt. Jag har sett en gul fjäril flyga omkring på området ett tag men aldrig lyckats fota den men idag, då gick det. En vacker citronfjärilshane är det.

Flyga kunde den också.

Imorgon ska det regna så jag tog det lugnt med vattningen och fokuserade på nya sådder och planteringar samt växthuset. En nyplantering är den här fackelliljan jag köpte för halva priset idag. 

Även om växthuset har några hål i taken och det ska regna imorgon tog jag en två rundor med vattenkannan där inne med. Den här gurkan råkade fastna i några snören Suzan knutit som stöd runt gurkplantan men den har hämtat sig väldigt bra sedan den blev frisläppt. tyvärr verkar gurkplantorna över lag inte må hundra. Vi har nog slarvat med att ge dem näring men senaste veckan har vi öst på med både lakvatten från bokashi och naturgödsel.

Nu ska vi se om min märkning av tomatfröerna jag sådde i mars (?) stämmer, i så fall ska det här vara black cherry, 

den här ska heta cookie, 

och den här ska vara en trilly. När tomaterna kom ut i växthuset i maj sköt de i höjden något oherrans så de flesta blommor och frukter sitter ganska högt upp men de lär nog smaka gott ändå.

Den första raden med morötter såg kraftig ut så jag blev nyfiken och drog upp tre stycken. En av tre var nog klar så de som blev kvar i jorden får stanna där ett tag till. Jag tror jag ska testa att göra pesto på blasten.

Äntligen har det börjat komma frukt på butternutpumpan.

Imorgon ska det som sagt regna mest hela dagen så jag funderar på om jag ska åka på en loppisrunda. Sedan blir det kanske en sväng till lotten ändå för att jaga mördarsniglar.

5 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tack för tipset. Jag hade aldrig kommit på att använda morotsblasten, trodde nog att man bara kunde ta den när den nyss kommit.

Jag hittade ett recept på att göra salt - mixa salt med grönt av olika slag, både kryddor och blast - torka och mixa igen. Det lät lockande att pröva. Jag har en del kryddor som klarat sig bra.

Vonkis sa...

Bloggblad
Aha, ja det skulle också vara roligt att testa. Nästa år skulle jag vilja testa att odla libbsticka för att ha istället för buljongtärning i soppor.

Anni sa...

Bra att hugga sniglar så att de inte mumsar på pumporna! Jag satte två squash i komposten för att testa och tyvärr äts varenda liten frukt upp för mig :-(
Tomaterna ser helt rätt ut :-) Jag har redan mumsat två Black Cherry - de får så läcker färg!

Anonym sa...

Hur fanken kan du könsbestämning fjärilar? Iofs kan jag inget om dom, men ändå. Är det pricken på vingen som anger att det är en hane?
/Marianne

Vonkis sa...

Anni
Vi har inte något jätteproblem med sniglar, tack och lov, men nog finns de där alltid. Vi har kanske klippt 30 stycken men ser slemspår lite här och där.

Brukar du toppa plantorna så de inte blir så väldigt höga?

Marianne
Hanen är ljusgul, honan vit åt det gröna. Båda har orangea prickar :-)